Ympäristömyrkkyjen määrä silakassa on vähentynyt, mutta silti silakkaa syödään aiempaa harvemmin.

MONET keski-ikäiset tai sitä vanhemmat suomalaiset muistavat, että pääministeri Harri Holkeri (kok) kehotti syömään lisää silakkaa. Neuvo oli vastaus elokuussa 1990 pääministerin haastattelutunnilla Holkerille esitettyyn kysymykseen ruoan hinnasta.

Holkeri sanoi, että kannattaa muuttaa ruokailutottumuksia: sisäfilettä vähemmän ja silakkaa enemmän.

Harva kuitenkaan muistaa, että pää­ministeri sai ruokavalioneuvonsa jälkeen kriittisen jatkokysymyksen, jossa toimittaja viittasi silakan elohopeapitoisuuksiin. Holkeri ei perääntynyt kannastaan.

Nykyään silakan syönnin puolustajat voivat hakea tukea myös tutkimustuloksista. Itämeren silakoiden sisältämien ympäristömyrkkyjen määrät ovat laskeneet merkittävästi 1990-luvun alusta. Kiellot ja käyttörajoitukset purevat.

Vielä toistaiseksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suosituksissa kehotetaan rajoittamaan muun muassa silakan syömistä, mutta perusteet rajoitusten purkamiselle alkavat olla kasassa.

Silti silakka on joutunut väistymään suomalaisten ruokapöydissä tuontilohen tieltä. Vuosituhannen vaihteessa silakkaa kului 1,2 kiloa henkeä kohti vuodessa, mutta nyt määrä on enää 300 grammaa.

 

Lähde: Helsingin Sanomat, pääkirjoitus 23.3.2018