HS:n yli 93 000 nimeä sisältävästä dataselvityksestä käy ilmi, että elinkeinoelämän lobbareita kutsutaan eduskunnan kuultavaksi kaksi kertaa enemmän kuin palkansaajien. Verkostoa voi tutkia kokonaisuudessaan HS.fi:ssä.
Viidentoista viime vuoden aikana elinkeinoelämän suurten etujärjestöjen tai suuryritysten asiamiehiä on kutsuttu eduskunnan valiokuntiin yhteensä 6 230 kertaa. Palkansaajajärjestöjä sen sijaan on kutsuttu puolet vähemmän, 3 250 kertaa.
Etujärjestöjen ja eduskunnan suhteet selviävät HS:n eduskunnalta pyytämästä yli 93 000 nimeä käsittävästä aineistosta. Siitä käyvät ilmi eri valiokuntien kuulemien asiantuntijoiden nimet ja käsitellyt asiat vuosina 1998–2013.
EK on eduskunnassa vierailevista etujärjestöistä ylivoimaisesti vaikutusvaltaisin. Sen edustaja on kutsuttu valiokuntiin kaikkiaan 1760 kertaa. Seuraavaksi eniten on kuunneltu Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliittoa, 936 kertaa, ja Suomen Yrittäjiä, 927 kertaa.
Eduskunnan valiokunnat koostuvat paristakymmenestä kansanedustajasta, joiden tehtävänä on perehtyä hallituksen lakiehdotuksiin ja selontekoihin.
Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) kertoo pitävänsä valiokuntatyön läpivalaisua tarpeellisena.
”Se on raskain ja kovin työ, mitä täällä tehdään. Siellä tapahtuu myös se kaikkein kovin vallankäyttö. Viralliset päätökset tehdään suuressa salissa, mutta ryhmien kannat on usein muodostettu valiokunnissa.”
”Se on selvää, että asiantuntijakuuleminen on tärkeä osa vaikuttamista. Ketä kuunnellaan vaikuttaa siihen, mikä kuva valiokunnilla asioista on.”
Lähde: HS 28.4.2013
(HS-selvityksen mukaan Suomen Ammattikalastajaliittoa on kuultu valiokunnassa 68 kertaa vuosien 1998-2013 aikana. Selvitys on sikäli puutteellinen, että nk. kansalaisjärjestöt (mm. ympäristöjärjestöt) ei ole laskettu etujärjestöiksi. Ympäristöjärjestöjen kuuleminen ja vaikutusvalta on suuresti kasvanut viimeisten vuosien aikana. SAKL 29.4.2013)