HS:n perjantaina HS.fi:ssä julkistama Itämeri-laskuri näyttää, miten kulutustottumukset vaikuttavat yksittäisen ihmisen tuottamaan Itämerta rehevöittävään kuormitukseen. Laskuri osoittaa, että kuluttajan valinnat eivät suinkaan ole merkityksettömiä: omaan leviä kasvattavaan kuormitukseensa voi vaikuttaa. Muun muassa ruokaan liittyvien valintojen vaikutus on suuri.
Omaa kuormitustaan voi vähentää melko yksinkertaisilla arjen keinoilla, esimerkiksi vähentämällä lihan kulutusta. Kaikkien ei tarvitse ryhtyä vegaaneiksi, mutta jo yksi lihaton päivä vaikuttaa Itämeri-jalanjälkeen. Lihan voi vaihtaa Itämeren luonnonkalaan. Esimerkiksi silakan ruokakäyttöä voitaisiin Suomessa lisätä tuntuvasti.
Linkki Hesarin juttuun ja laskuriin
juttu http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005072177.html
laskuri http://dynamic.hs.fi/2017/itameri/?_ga=1.207219350.426735323.1391930041
Lähde: HS 3.2.2017