Den långa värmeböljan har varit mycket utmanande för landets fiskodlingar. Då vattentemperaturerna har stigit har också fiskdödligheten ökat markant. Nu är fiskodlarna oroliga att en stor del av årets produktion går till spillo.

– Jag minns inte att situationen någonsin skulle ha varit så här svår, säger Salmonfarms vice vd Willhelm Liljeqvist som odlar och förädlar fisk i Kasnäs på Kimitoön. Vattentemperaturerna på tre meters djup är 24 grader och det är nog mycket ovanligt.

Enligt Liljeqvist blir de kommande veckorna avgörande med tanke på den inhemskt odlade fiskens del. Om värmeböljan fortsätter kan den inhemska produktionen sjunka med tiotals procent jämfört med ifjol.

I Mossala i Houtskär odlar företaget Heimon Kala fisk och där är situationen densamma.

– Vi stoppade utfodringen av fiskarna för några veckor sedan och nu hoppas vi snart få aggregat och pumpar så vi kunde syresätta odlingarna, säger platschef Harri Urponen. Situationen är svår och volymerna kommer att minska vilket också märks i vårt resultat.

Liljeqvist hoppas nu med många andra fiskodlare på en varm höst som kunde rädda situationen.

– Men svänger vädret och det blir plötsligt kallt så då får nog konsumenternas räkna med en större andel utländsk fisk på tallriken, säger Liljeqvist.

Källa: Yle 1.8.2014