Silli on yksi Suomen rakastetuimmista kansallisherkuista, mutta miten se alkujaan päätyi ruokapöytiemme vetonaulaksi? Suomalaisen valtamerikalastuksen isänä pidetään hankolaista kauppaneuvosta Hemming Elfvingiä, ja Hemmingin päivä 22. toukokuuta onkin oiva hetki aloittaa kesän sillikausi.

Hemmingin päivä ei ole kuulunut suomalaisen kalenterivuoden kohokohtiin, mutta ehkä olisi aika. Uusiin aluevaltauksiin tarvitaan aina uteliaita ja ennakkoluulottomia pioneereja, ja suomalaiselle silliperinteelle sellainen oli kauppaneuvos Hemming Elfving.

Elfving oli ehtinyt olla mukana monenlaisissa liiketoimissa, kun hän 1920-luvun lopulla kiinnostui valtamerikalastuksesta. Siitä alkoi suomalaisen silliperinteen tarina.

Vuonna 1929 Elfving varusti laivueen koekalastamaan Islannin vesillä. Vaikka ensimmäisen matkan saalis jäi laihaksi, valtamerikalastuksen potentiaali houkutteli, ja seuraavana vuonna Elfvingin Kalastuslaivue Oy lähetti matkaan Suomen ensimmäisen sillilaivaston.

Suomalainen sillinkalastus oli kauppaneuvoksen innovaatio

1930-luku oli sillinkalastuksen juhlaa. Pyynnissä viivyttiin kesäkuukaudet, ja pyyntirupeaman ajan työpäivät jatkuivat kellon ympäri. Pienet pyyntialukset hoitivat kalastuksen, kun taas valmistuksesta ja varastoinnista vastasi niin kutsuttu emälaiva, jolle pienemmät alukset luovuttivat saaliinsa useimmiten suoraan nuotasta.

Kalastusmatkan päätteeksi sillinpyytäjiä odotti Hangon satamassa sankarin vastaanotto. Ensimmäisenä vuonna peräti tuhatpäinen väkijoukko oli kerääntynyt laiturille seuraamaan emälaiva Astraean saapumista, ja vapaapalokunnan torvisoittokunta toivotti tulijat äänekkäästi tervetulleiksi.

Hemming Elfving oli ammattimaisen valtamerikalastuksen ja laajemmin Suomen sotia edeltävän teollisuuden todellinen innovaattori. Hänen jalanjäljissään nousivat suomalainen sillinkalastus ja kalasäilyketeollisuus aivan uudenlaiseen kukoistukseen, ja työtä sotien jälkeen jatkoi Rymättylän Säilykkeen legendaarinen Saukko-laivasto.

Silli on kesän herkku

Vaikka Suomen valtamerikalastuksen suurvuodet jäivät taakse, Hemming Elfvingin rohkeasta kokeilusta alkanut suomalainen silliperinne on jatkunut vahvana näihin päiviin saakka. Monet vanhat sillibrändit Ahti-sillistä alkaen ovat yhä voimissaan, ja silli kuuluu lähtemättömästi niin perinteiseen joulupöytään kuin erilaisiin kesätapahtumiinkin.

Monelle kesä ei tule ilman silliä ja uusia perunoita – siitä kertoo myös Saukko-laivaston kotisatamassa Röölässä vuosittain järjestettävä ”Silli ja uussi peruni” -tapahtuma.

Sillin ystävälle Hemmingin päivä tarjoaa hyvän syyn aloittaa sillikausi jo hiukan tavanomaista aikaisemmin. Mikäpä olisi parempi tapa juhlistaa alkavaa kesää kuin kokeilla ennakkoluulottomasti muutamaa uutta sillireseptiä!

Lähde: Pro Kala tiedote 21.5.2018, katso www.prokala.fi