Hellettä on riittänyt. Helle ja useat tyvenet päivät on olleet kerrassaan liikaa työntekoon.

Usein aiemmin helteet ovat rannikolla merituulten raikastamina olleet siedettäviä, mutta nyt kyllä oli hakeuduttava usein varjoon alta paahtavan auringon.

IMG 20180819 WA0000

Merivirrat ovat kuitenkin olleet suotuisia ja Porin edustalla on merivesi pysytellyt viileähköinä ja kalaa on saatu. Toisenlaisilla merivirroilla olisi tullut pitkä tauko kalansaaliisiin.

IMG 20180819 WA0001

Elokuun silakkasaalista. Kalanmyyntimme perustuu torimyyntiin ja siihen kesän kuumuus puraisi. Tori ei houkutellut ostajia helteellä. Asiakaskato oli todellista, mutta on toivottavasti väliaikaista. Helteet kun ei ole ikuisia. Viimeisiä keväällä laskettuja rysiä vedellään ylös ja kohtsiltään aletaan valmistella syksyrysiä pyyntiin.

IMG 20180819 WA0002

Tyven ja aurinkoinen sää sai osan levistä villiintymään. Ns. ”hellepaska” rihmalevä esiintyi heinäkuussa ennennäkemättömin määrin.

IMG 20180819 WA0003

Ahdinparta myös kasvoi olosuhteista innostuneena. Sinilevä taasen pysyi aisoissa. Vain jokunen melko vaatimaton havainto. Meduusat ovat ilmestynyt yleensä jo heinäkuun lopulla, mutta tällekaudelle en vielä elokuun loppupuolellakaan ole ensimmäistäkään nähnyt.

Törnistä (tyrni) näyttää tulevan muhkea sato aivan kuten omppujakin joten ei kaikkea maansatoa kuivuus ja helteet ole rajoittaneet.

IMG 20180819 WA0004

Fortum Oyj on rakentanut tuhkanpesulaitoksen Mäntyluotoon. Pesuun ei ole tarkoitus ottaa mitään saunan kiukaan tuhkia vaan jätteidenpolttolaitosten melkoisen monipuolisesti rikastettua tuhkaa. Pesuvesien käsittelyssä on ympäristölupahakemuksen mukaan tarkoitus mennä siitä missä ”aita on matalin” eli putki merelle ja sinne vapauttaa huomattavat määrät pesuveden haitta-aineita. Suolapitoisuus nousisi ja sillä ei olisi mitään haittavaikutuksia, sanovat nämä ”asiantuntijat” vaikka juuri suolapitoisuus on merkittävin murtovesialueen kalastoa ohjaava tekijä. Selvää on että yhtiö hakee parasta tuottoa kuten osakkeenomistajat odottavat ja paras tulee kun huuhtelee jätevedet mereen.

Kovin vähän on kuudessakymmenessä vuodessa ympäristöasiantuntemus muuttunut.

Tuolloinkin oli asiantuntijoita jotka todistivat ettei silloin perustetun Vuorikemian pigmenttitehtaan jätevesistä mitään haittaa ole merialueelle. Tarkoitus on käyttää samaa putkilinjausta pesuvesien purkuun kuin pigmenttitehdas eli purkautua Yyterin edustalle.

Vaikutukset olisivat katastrofaaliset, mutta vielä on toivoa sillä lupaa ei vielä toimintaan ole. Vuorikemiaa vastaan taisteli lähes yksin kalastuselinkeino . Nykyisin on elinkeino lähes eliminoitu, mutta kansalaiset on heränneet toimimaan ja on perustettu ”Puhtaan Meren Puolesta” kansanliike joka on järjestäytymässä yhdistykseksi. Yhdistys vastustaa jätevesien purkua merialueelle ja pitää ainakin ääntä että tiedetään mitä on tapahtumassa. Toivotaan että ympäristölupa edellyttää Fortumin käyttävän suljettua järjestelmää jätevesien käsittelyssä

IMG 20180819 WA0005

Innovaatiota kaivataan nyt kalastuselinkeinon tulevaisuuden rakennusaineiksi. Turussa tuli käydyksi innovaatio tilaisuudessa. Käytiin läpi missä mennään LUKE:n ja sidosryhmien kanssa näissä innovaatioissa. Toiveiden tynnyri on kookas mutta jospa edes ämpärillinen saataisiin innovaatioista käyttöön.

HjS