Dagens Hufvudstadsbladet skriver om yrkesfiske i Österbotten.

”Yrkesfiskarna i Kvarken ligger långt ifrån de stora fiskeflottor som hotar de marina ekosystemen med sitt rovfiske. Här står man ut med köld och snö, men man har svårare att tolerera en hungrig sälstam, reglerade fiskeperiodet och WWF:s larmrapporter.

– Här i Kvarken finns inga trålare som dammsuger havsbotten och ingen fiskeflotta som dumpar oönskade fiskar i havet. Här finns det gott om fisk, både lax- och sikbestånden är välmående. Det är svårt att hitta någon mera naturnära bransch, säger Tor-Erik Johansson.

Han ser inte hårt väder, låga producentpriser eller brist på fisk som fiskaryrkets svåraste hinder. I ställer pekar han på fiskekvoter, miljöorganisationens generalisteringar och en skyddad sälstam som slukar en stor del av fångsten.

– Det är lönlöst att sätta ut nät på samma plats två nätter i rad under hösten. Sälen kommer garanterat och länsar hela fångsten. Om alla yrkesfiskare skulle sluta med sin verksamhet i morgon skulle det inte synas ett dugg i bestånden. Vi tar upp en bråkdel av den mängd som sälarna äter.”

Källa: Hbl 21.12.2012