När vattnet stiger över 18 grader minskar man utfodringen för den odlade fisken för att den ska klara sig bättre. Nu har man runt 24 graders värme vid nätkassarna i Kasnäs. Wilhelm Liljeqvist vid Salmonfarm säger att läget börjar bli allvarligt.

– Omständigheterna börjar vara utmanande men det är ändå lite skillnad här jämfört med inlandet då vi har större vattenmassor. Hittills har vi, peppar peppar, klarat oss ganska bra, säger han.

2014 hade man senast ett liknade läge och då steg temperaturerna till närmare 25 grader vilket kan vara dödligt varmt för fisken. Under de senaste åren har temperaturen legat kring 19 grader i juli.

– Det finns nog ingen risk för att temperaturerna skulle bli dödliga här, men dagligen ringer det kolleger och man märker sen att de egentligen mest vill prata för det är problematiskt för många just nu.

I havet kan fiskarna åtminstone söka sig längre ut på djupare vatten, men i insjöarna är situationen en annan.

– Även den vilda fisken har dött i större skala i insjöar där så gott som hela populationer har strukit med.

Hälften av fisken dog

Asmo Honkanen, chef för fiskodlingsenheten vid naturresursinstitutet berättar att det ovanliga med hettan i år är att den har drabbat hela Finland samtidigt.

Vid en anläggning i Tervo har man haft en incident där cirka hälften av fiskarna dog på grund av överhettning.

– Också löss och andra sjukdomar har lättare att göra skada vid anläggningarna när temperaturerna stiger, säger Honkanen.

Att minska på utfodringen är en åtgärd som kan hjälpa fisken att klara sig nu. Att slakta fisk om det börjar bli kritiskt är ett mindre bra alternativ enligt Wilhelm Liljeqvist.

– Man brukar inte kunna slakta allt från en kasse på samma gång, det betyder att man åtskilliga gånger måste stressa fisken när man ska ta upp dem och det kan i sin tur leda till större dödlighet, säger han.

Förutom att begränsa utfodringen kan man inte göra så mycket mer. Vid Salmonfarm har man el vid en del av kassarna och där kan man pumpa upp djupare och mer syrerikt vatten till fisken.

– Men problemet är att det svalare vattnet inte finns ens på djupet snart, säger Liljeqvist.

Just nu är situationen helt okej för fisken vid Kasnäs och man hoppas att hettan ska ge med sig snart.

Enligt Liljeqvist kommer läget för fiskodlarna att synas i handeln i år och tillgången på inhemsk sik och regnbåge kommer att vara mindre än tidigare år.

– Vi har några bra år bakom oss, så jag hoppas att folk har samlat på sig en ekonomisk buffert. Även kunderna kunde hjälpa dem som drabbas genom att köpa inhemskt speciellt i år.

Källa: Yle 26.7.2018