Strandis ägare Anders Högberg i Larsmo tar över Fiskboden på Ådön utanför Jakobstad. Det var ett naturligt steg, säger Högberg.
Strandis är redan restaurang och fiskrökeri, till det läggs nu också fiskhandel i större skala.
Fiskboden låter anspråkslöst, men företaget har flera anställda under högsäsong och säljer cirka 100 000 kilo fisk per år. Sik och lax utgör de stora mängderna.
Till Fiskboden tar Högberg med sig nya ideer. Strandis har fem kockar anställda vilket innebär att man kan satsa mera på vidareförädling och inläggningar av fisk.
Kunderna uppskattar att veta matens ursprung
Efter en rad matskandaler i Europa vill Högberg satsa på spårbarhet.
– En restauranggäst kan väl få veta när och var fisken på tallriken fångades. För stora kedjor kan det vara svårt att klara, men mindre handlare borde gå i land med det. Åtminstone kunderna skulle uppskatta konsumentupplysningen, säger Högberg.
De två återstående anställda får fortsätta på Fiskboden och under högsäsong behövs fler.
Genom åren är det ett 90-tal binärings- och yrkesfiskare som levererat fångster till Fiskboden. Högberg säger att han har varit i kontakt med alla och budskapet är att han vill skapa ett starkt varumärke av lokalt producerad fisk.
Källa: Yle Österbotten 7.3.2013