DSC 0139

 

Ei ollenkaan niin lämmin miltä näyttää. Kevään eteneminen meni tauolle kun kylmä pohjoinen päätti sitä fiirata.

Auringollekin jäi vain kapea rako mihin tähdätä laskeutuminen.

 

DSC 0121

 

Sen verran ehti kevättä näyttää että silakat saapuivaat rannikolle kevät mielessä. Tosin saaliit eivät mitään huippua ole sillä pakkaset pitää parvien liikkeet rauhallisina. Kaikuluotain tosin kertoo että kalaa on mutta liikkumaton ei tartu verkkoon.

 

DSC 1589

 

Kollisilakoilla on pidättelemistä eikä se kaikilta onnistu (maitia paatin kannella kun silakat on kerätty pois). Mätiä ei vielä silakkamammoista heru mutta jahka kevätlämpö palaa ja veet alkavat lämpenemään niin sitten alkaa kuteminen.

 
 

Päätöksenteko fiiraa

 

Vaikeaksi meni lohiasetuksen uusiminen. Periaatteessa selvä asia asetuksen muutos vastaamaan aiemmin  hyväksytyn lohisrategian  mukaiseksi on viivästymässä pahoin. Asetuksen luonnos oli torso eikä siitä valmisteltua epätyydyttävää asetusta  millään tahdota saada voimaan. Olisi sekin tyhjää parempi.

 

Tarkoituksena siirryttäessä kalastajakohtaisiin kiintiöihin on, että kalastaja saa oikeuden kalastaa silloin kun katsoo itselleen suotuisammaksi hänelle osoitetun kiintiöosuuden salliman määrän. Tällöin kalastuksen aikasäätely on tarpeetonta niiden osalta jotka kalastavat em. kiintiönsä mukaan.

 

Lohen kiintiöjako on myös kesken. Ollaan kohta kolmasosa vuodesta eletty mutta kukaan mannersuomen ammattikalastaja ei ole saanut kalastaa yhtäkään lohta koska päätökset viipyvät (fiiraavat).

 

ICES on Itämeren neuvoa-antava taho ja niitä ei haittaa vaikka kanta-arviot fiiraa. Kilohailikannan ennätysmäinen kanta päätettiin suojella ja suositella pientä kalastuskiintiötä. Biologistieteellinen totuus on nostettu arvoon arvaamattomaan kun kiintiömääräytyminen on näiden johdatuksessa. Huolimatta siitä että saalisuositus menee metsään ja lopuksi vielä päin mäntyä, sen mukaan mennään.  Kilohailikanta suorastaan rajähti kun kantaa ei saanut edes kalastamalla kohtuullistaa. Kilohaili on tehokas ravinnon käyttäjä tehokkaampi kuin silakka. Silakkakannat taantuivat ja laihtuivat. Kiitos Ices.

 

Nyt lohilla on yleistymässä M-75 oireilu joka huonontaa mädin laatua ja kudusta ei synny elinkykyisiä poikasia. Kyseinen ongelma voimistuu kun lohi käyttää runsaasti rasvaista kilohailia ravinnokseen kun sitä on yltäkyllin tarjolla. Kiitos Ices.

Mutta ei hätää biologitieteilijät tietävät kenellä voi töppäilyt maksattaa. Pienennetään lohikiintiötä! 

 

 

DSC 0161

 

Me ei olla elinkeinossa mitenkään nyreissämme. Itse asiassa olen varannut kuvan mukaisen annoksen toivoen että  päättäjät tulisivat  nauttimaan meren antimista jota on ”enemmän kuin tarpeeksi” tai siis ainutta mitä meille jää. Bon apetit!

 

HjS