Joulunaikaan ruoka on usein tärkeä osa juhlahetkiä. Jääkaapit täyttyvät raaka-aineista ja pöydät notkuvat valmiista ruoista. Elintarvikkeita myös annetaan ja saadaan lahjaksi. Hyvä hygienia, pitävä kylmäketju, ruokien oikea käsittely ja säilytys ovat turvallisen herkuttelun kulmakiviä.

Säilytä kylmässä

Joulun kalaherkkujen käsittelyssä kannattaa olla tarkkana. Kala pilaantuu helposti. Tuore kala, ja kaikki suoja- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti tulee säilyttää 0 – +3 °C:ssa. Käytä tuotteet viimeiseen käyttöpäivään mennessä.

Muut kalavalmisteet, kuten kalapuolisäilykkeet (esimerkiksi silli lasipurkissa), tulisi säilyttää pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, kuitenkin enintään + 6 °C:ssa. Avaamattomat kalatäyssäilykkeet voidaan säilyttää huoneenlämmössä. Älä käytä tuotteita, joiden pakkaus on rikkoutunut tai pullistunut.

Käsittele oikein

Perkaa ja jäähdytä kala mahdollisimman pian pyynnin jälkeen alle +3 °C:een. Fileoi kalat puhtaalla alustalla ja puhtain välinein.

Makeanveden kalojen kuten siian, muikun ja hauen mäti tulee pakastaa suolaamatta ennen nauttimista lapamatoriskin vuoksi. Mädin tulee olla vähintään yhden vuorokauden pakastuslämpötilassa (-18 °C). Jos mäti on suolattu ennen pakastusta, pakastusaikaa on hyvä pidentää. Myös kuumentamatta (esim. graavaus) tarjottava järvikala tulee pakastaa ennen käyttöä. Lohta, kirjolohta tai niiden mätiä ei tarvitse pakastaa.

Huomioi graavi- ja kylmäsavukalan listeriariski

Tyhjiö- ja suojakaasupakatuista, kylmäsavustetuista ja graavisuolatuista kalatuotteista on säännöllisesti todettu listeriabakteeria. Listeria on yleinen ympäristöbakteeri, joka voi aiheuttaa sairautta vanhuksille, vastustuskyvyltään heikentyneille henkilöille ja raskaana oleville naisille. Terve aikuinen ja lapsi sairastuvat harvoin vakavasti.

Varmista kylmäketju, jos annat lahjaksi kalaa

Elintarvikkeen säilyttämiseen huoneenlämmössä liittyy ruokamyrkytysriski. Väärin säilytetty tuote pilaantuu nopeasti. Jos annat kalaa lahjaksi, varmista, että tuotteiden kylmäketju on katkeamaton tuotteen lopulliselle käyttäjälle asti. Turvallisia tuotteita lahjapaketteihin ovat mm. keksit, suklaat, mausteet, sinapit ja täyssäilykkeet.

Lisätietoa listeriasta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden_kayton_rajoitukset/listeriabakteeri/

Muita vinkkejä turvallisen herkulliseen jouluun löytyy Eviran internetsivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/kasittely_ja_sailyttaminen/jouluvinkkeja/

Lähde: Evira 17.12.2012