Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) kertoo varmistaneensa EU-komissiolta, että merimetsokantaa voisi harventaa kansallisilla päätöksillä. Suomalaisviranomaiset vetoavat kuitenkin herkästi EU:hun, kun merimetsokannan on annettu kasvaa ilman rajoitustoimenpiteitä.

EU sallisi merimetsojen kannan harventamisen. Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) kertoo varmistaneensa EU-komissiolta, että EU:n lintudirektiivi ei estä merimetsojen metsästystä.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) vaati alkuviikosta Suomen hallitusta toimimaan EU:n lintudirektiivin muuttamiseksi. Europarlamentaarikko Torvaldsin mukaan Suomessa on direktiivistä väärinkäsityksiä, joita ympäristöviranomaiset ruokkivat.

– Suomalaiset viranomaiset ovat vähän pimittäneet tietoa. Merimetso on siirretty pois lintudirektiivin ensimmäisestä lisäpöytäkirjasta jo vuonna 1997. Tämä tarkoittaa, että Suomen viranomaisilla on täysi oikeus ryhtyä yleisten sääntöjen mukaisiin toimenpiteisiin merimetsokannan rajoittamiseksi, Torvalds sanoo.

Kanta kasvanut voimakkaasti

Europarlamentaarikko Nils Torvalds katsoo, että Suomessa pitäisi tehdä nopeasti ratkaisuja, joilla räjähdysmäisesti kasvanutta merimetsokantaa saataisiin rajoitettua.

Elokuun alussa julkaistujen tietojen mukaan Suomessa oli tänä kesänä noin 24 000 merimetson pesää. Merimetsoja pesii eniten Selkämerellä, ja suurimmat merimetsoyhdyskunnat sijaitsevat Merikarvialla, Luvialla ja Uudessakaupungissa.

–  Olen keskustellut ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen kanssa ja luotan, että lähiaikoina selvitetään, millaisilla menetelmillä kantaa voitaisiin rajoittaa.

Kantaa rajoitettu muualla

Torvalds sanoo, että esimerkiksi Ahvenanmaalla, Ruotsissa ja useissa muissa EU-maissa merimetsokantaa on pystytty rajoittamaan.

– Suomessa hallinnon sisällä on ristiriitoja, jotka johtuvat luonnonsuojelupiirien yhdistämisestä elinkeinopiireihin ely-keskuksiksi. Siitä on syntynyt ristiriita ja kissanhännänvetoa. Ely-keskuksista ei ole saatu tämän takia järkeviä päätöksiä, Torvalds arvioi.

Missä EU, ei aina ongelmaa

Turun saaristossa parhaillaan lomaa viettävä europarlamentaarikko Nils Torvalds sanoo olevansa tottunut siihen, että ongelmista syytetään EU:ta ilman varsinaista syytä.

– Kun viranomaiset joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä, sanotaan herkästi, että syynä päätöksiin on EU. Tämä on ollut yleisenä tapana jo pitkään. Totta kai myös EU pystyy tekemään tyhmiä päätöksiä. Pelkurimainen piilottautuminen toisten selän taakse on kuitenkin vastenmielistä, Torvalds sanoo.

Lähde: 19.8.2015