EU:n kalastuspolitiikka on johtanut valtavien kalamäärien kuljettamiseen kaatopaikoille, kertoo ruotsalainen EU-parlamentaarikko. EU keskustelee syksyn aikana kalastuspolitiikan uudistamisesta, mutta nykyjärjestelmällä on paljon tukijoita.

EU:n kalastuspolitiikka on johtanut outoihin seuraamuksiin, kertoo Ruotsin televisio SVT. Ruotsalaisen EU-parlamentaarikon mukaan EU osti vuonna 2009 yli 17 miljoonaa kiloa täysin käyttökelpoista kalaa vain viedäkseen sen hävitettäväksi.

Kalansaaliiden hävittäminen johtui EU:n kalastuspolitiikasta. Sen mukaan EU:n on suoritettava tukiostoja, jos kalan hinta painuu alle määritellyn minimitason.

Vuonna 2009 kalan hinta oli alhaalla, jolloin EU-viranomaiset ostivat jäsenmaissa kaikkiaan 17 800 tonnia kalaa ja äyriäisiä, jotka hävitettiin, kertoo Ruotsin kokoomusta edustava EU-parlamentin jäsen Christofer Fjellner.

Tämän jälkeen tukiostot ovat vähentyneet selvästi, koska kalan hinta on noussut.

Ruotsin kalastusjärjestössä pidetään toisaalta hyvänä, että kalastajilla on olemassa tukijärjestelmä, jos kalan hinta putoaa. Järjestössä kuitenkin ymmärretään, että järjestelmä voi johtaa ongelmallisiin tuloksiin, ja että siihen kohdistuu poliittista muutospainetta.

EU:n komissio on ehdottamassa tukiostojen lopettamista. EU:n 27:stä jäsenmaasta kuitenkin 14 kannattaa tukiostojärjestelmän säilyttämistä, Fjellner kertoo SVT:n haastattelussa.

SAKL:n kommentti: Huom! Turhan keskustelun välttämiseksi on huomattava, että jutussa mainittu poisvetojärjestelmä EI OLE Suomessa käytössä.

Lähteet: Yle 10.10.2012/ SVT ja SAKL