Perämeren ulappa on jäämässä osittain sulaksi ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa. Ilmatieteen laitoksella on tarkkoja tietoja sadan vuoden ajalta, ja vanhemmistakaan lähteistä samanlaista talvea ei ole löytynyt.

· Perämeri on joka talvi saanut yhtenäisen jääkannen – tähän asti. Perämeren jäätilannetta on seurattu tarkasti ainakin koko Suomen itsenäisyyden ajan.

Jäätutkija Mikko Lensu Ilmatieteen laitoksesta kertoo, että parikymmenen viime vuoden aikana lauhoja talvia on esiintynyt yhä useammin, mutta Perämeren ulappa on aina jäätynyt vähintäänkin lyhyeksi ajaksi.

Ilmatieteenlaitos03

Perämerellä jäätä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen vähän.Perämerellä jäätä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen vähän. Kuva: Ilmatieteenlaitos

– Muistaakseni yhtenä talvena Perämeri jäätyi kokonaan vain yhden vuorokauden ajaksi. Mutta tällaista talvea ei ole aiemmin ollut, Mikko Lensu muistelee.

Pakkasjaksoista huolimatta jääkansi jäi muodostumatta tänä talvena muista sääilmiöistä johtuen. Esimerkiksi kova tuuli rikkoo muodostuvaa jäätä. Tänäkin talvena jäätä on kasaantunut rannikoille ja saaristoihin.

Arkistotietoja aina 1700-luvulta saakka

On todennäkäistä, että Perämeri ei koskaan aikaisemmin ole ollut vailla yhtenäistä jääkantta.Jäätietoja on Perämereltä kerätty jo ennen Ilmatieteen laitoksen perustamista. Vanhoja lähteitä, joista jäätilanteestä on tietoja, ovat muun muassa satamien ja laivojen lokikirjat aina 1700-luvulta saakka.

– Nämä lähteet eivät tietysti ole aivan luotettavia ulapalla vallinneen jäätilanteen suhteen, Mikko Lensu huomauttaa.

Ilmatieteen laitoksen historiassa on talvia, jolloin jäätä on muodostunut Suomen merialueille kokonaisuutena vähemmän kuin tänä talvena.

– Perämeren osalta tilanne on ainutkertainen, Mikko Lensi korostaa.

Lähde: Yle 27.3.2015