Öljyn hinta on laskenut jo muutaman kuukauden vauhdikkaasti, mutta ensi vuoden aikana tahti muuttuu. Hinnan uskotaan tasaantuvan ensi vuonna noin 90 dollarin tietämille tynnyriltä. Hinta on tosin jo painunut tuon rajan alle, mutta öljyn kysynnän kasvu voi kääntää hinnan vähän korkeammaksi.

Raakaöljyn hinta on laskenut maailmanmarkkinoilla arviolta neljänneksen kesän tasosta. Hinnasta on lähtenyt noin 25 dollaria tynnyriltä.

Euroopan suhdannelaitosten AIECE:n raaka-ainetyöryhmä ennustaa, että hinnan lasku tasaantuu ensi vuonna. Keskihinnan odotetaan asettuvan 91 dollariin tynnyriltä. Kuluvan vuoden keskihinta pysyy yli sadassa dollarissa, vaikka hinta on laskenut voimakkaasti.

Hintakehityksen syynä on pitkälti se, että suurin tuottaja Saudi-Arabia joutuu sietämään totuttua alhaisempaa hintaa estääkseen liuskeöljyn tuotantoa kasvamasta enempää. Toisaalta hinnan päästäminen vapaaseen pudotukseen sopii huonosti öljykartelli OPEC:n politiikkaan.

– Monen öljyntuottajamaan budjetti on sidottu yli sadan dollarin hintaan. Tarjontaa yritetään pitää aisoissa, että hinta ei romahtaisi. Paljon riippuu Saudi-Arabiasta. Se sietäisi kyllä alhaistakin hintaa, mutta silloin voisivat koko järjestön rakenteet olla koetuksella, sanoo työryhmän suomalaisjäsen Paavo Suni Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Monessa öljyntuottajamaassa valtion budjetit on laskettu nykyistä korkeamman öljyn hinnan varaan. Hinnan romahtamisella voisi olla arvaamattomia vaikutuksia näissä maissa.

Öljyn hinta on kuitenkin painunut jo nyt alle työryhmän ennusteen. Hurjimmat veikkaukset öljyn hinnan kehityksestä ovat olleet selvästi alle 50 dollaria tynnyriltä ensi vuonna.

– Ei ole mahdotonta tietenkään, mutta toisaalta alhainen hinta panee vipinää kysyntään, muistuttaa Suni.

Kasvava kysyntä on aina nostanut öljyn hintaa. Kysynnän ja tarjonnan ohella öljyn hintaa ohjaa Yhdysvaltain dollarin valuuttakurssi.

Lähde: Yle 10.11.2014