Pankkikonserni Nordean mukaan lohentuotanto kiihtyy ja siten lohen hinta laskee nopeasti. S-ryhmän mukaan tänä vuonna lohen kilohinta on ollut poikkeuksellisen korkea, eikä merkittävää hinnanalennusta näy aivan lähiaikoina.

Lohi on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen kovissa hinnoissa, mutta tilanteeseen voi tulla pian muutos. Pankkikonserni Nordea nimittäin ennustaa lohen hinnan putoavan huippulukemista 40 prosenttia.

Syynä lohen korkeaan hintaan ovat olleet tuotantovaikeudet suurimmissa tuottajamaissa Norjassa ja Chilessä. Norjassa lohiteollisuutta ovat haitanneet kalataudit, Chilessä taas myrkkylevät ovat tuhonneet suuren osan tuotannosta.

Nyt lohentuotannon ennustetaan lähtevän nopeaan kasvuun. Nordean mukaan tuotanto kasvaa lähiaikoina jyrkimmin sitten vuoden 2011. Samalla hintojen odotetaan putoavan.

Tulevina kuukausina lohen hinta heittelee vielä voimakkaasti, Nordea ennakoi. Ensi vuonna lohikilon hinta maailmanmarkkinoilla laskee Nordean mukaan 53 Norjan kruunuun eli 5,8 euroon. Vuonna 2018 hinnan pitäisi laskea edelleen 50 kruunuun.

Nordea teki hiljattain kierroksen ruokakaupoissa eri puolilla Eurooppaa ja totesi lohen menettäneen asemiaan kauppojen hyllyillä. Muut kalat ovat osittain korvanneet lohen kauppojen ja ruokapalvelufirmojen valikoimassa.

Hinnanlasku näkyisi nopeasti kuluttajalle

S-ryhmästä kerrotaan, että Norjan lohifileen kilohinta kaupoissa on tällä hetkellä noin 15 euroa. Tuoretuotteiden valikoimajohtajan Antti Oksan mukaan tämän vuoden hintataso on ollut täysin poikkeuksellinen. Hänen arvionsa mukaan hinnat ovat nousseet viime vuodesta kymmeniä prosentteja.

– Chilen myrkkylevien takia lohimäärät ovat pudonneet, ja Norjassa lohet ovat pienikokoisia. Lohentuotanto on alle kysynnän, mikä on nostanut hintaa merkittävästi.

Oksan mukaan nyt ei näytä siltä, että lohen hinta laskisi merkittävästi aivan lähiaikoina. Mikäli Nordean ennuste kuitenkin pitää paikkansa, ja lohen hinta laskee huomattavasti, se näkyy jo pian kalatiskillä – kyse on tuoretuotteesta.

– Kun lohet on teurastettu, niitä lähdetään heti kuljettamaan. Päivän ja viikon tilanteet vaikuttavat hintaan nopeasti.

Suomessa Norjan lohi on selvästi suositumpaa kuin kotimainen lohi. Chilen lohta ei myydä Suomessa ollenkaan.

Lähde: Yle 15.8.2016