Tommi 1 Linka 1

Kaksi ammattikalastajaa, kumpi heistä on kaupallinen kalastaja?

Uusi kalastuslaki astui voimaan 1.1.2016 samoin kuin maa- ja metsätalousministeriön asetus kaupallisista kalastajista. Uudessa lainsäädännössä perinteinen ”ammattikalastaja” – nimike hävisi kartalta ja tilalle tuli EU-henkinen ”kaupallinen kalastaja”.

Eikä vain nimike muuttunut vaan myös perusteet luokittelulle. Aikaisemmat prosenttilaskut poistuivat ja jatkossa katsotaan pelkästään liikevaihtoja. Kaupallisia kalastajia ollaan heti kun saalis myydään. Ensimmäisestä eurosta saakka ja kun ylitetään 10 000 euron raja liikevaihdossa mitattuna, päästään I luokan kaupallisiksi kalastajiksi.

Uuden lainsäädännön myötä alkoi hallinnollinen operaatio, joka on edelleen kesken. Luonnollisten henkilöiden ja yhteisöjen, joilla on aikomus harjoittaa kaupallista kalastusta, oli haettava rekisteröintiä kaupallisten kalastajien rekisteriin viime joulukuusta alkaen.

Kun ELY-keskus on antanut palautetta rekisteröintihakemuksen johdosta ja kalastaja mahdollisesti saanut kielteisen päätöksen hakemukseen, on kalastajilta tullut kysymys ”enkö sitten enää ole ammattikalastaja”. ”Eikä edes kaupallinen kalastaja?”

Näin voi tosiaan jatkossa käydä vaikka olisi koko elämän toiminut ammattikalastajana ja on aikonut sitä jatkaa sitkeästi loppuun saakka.

Uuden kalastuslain mukainen kaupallinen kalastaja on nimittäin pelkästään hallinnollinen rekisteröintiyksikkö, eikä se kerro ammattikalastajien määrästä tai ammattikalastajina toimivista yrittäjistä tai palkkatyönä ammattikalastajina toimivista. Ulkopuolelle jäävät siis esimerkiksi osakeyhtiön omistajat ja palkkalistoilla toimivat, ainoastaan Oy on kaupallinen kalastaja. Ammatinharjoittaja on kaupallinen kalastaja, mutta hänen puolisonsa ei vaikka hän voi olla aktiivisesti mukana kalastuksessa, ja verottajakin tunnistaa ja muistaa hänet verotuksessa, ainakin hänen kalastuksesta saamat tulot. Tästä voi syntyä mielenkiintoisia tilanteita ja vaikutuksia tällaisen henkilön oikeusasemaan.

Tosielämä ja lainsäädäntö ei vaan aina kohtaa. Eikä välttämättä edes eri sektoreiden lainsäädännöt käy yhteen. Mutta, jos te saatte pääasiallisen tulonne kaupallisesta kalastuksesta ja vaikka ei uusi kalastuslainsäädäntö sitä tunnista, käyttäkää jatkossakin ja ylpeästi perinteistä ammattikalastaja-nimikettä.

Myös Suomen Ammattikalastajaliitto jatkaa perinteisellä nimellä elinkeinon ja ammattikalastajien etuja puolustaen.