Ruokavalintojen perusteista puhui Elintarvikepäivän avauksessa myös Euroopan parlamentin jäsen Anna Maria Corazza Bildt Ruotsista. Hän kritisoi kaupan alan kansainvälistä voimaa ruokajärjestelmässä. EU:ssa valmistellaan tämän vuoden aikana yhteistyössä uusi ohjesääntö ruokamarkkinoiden toimintaan.

Kaupan neuvotteluvoima on todettu Suomessa MTT:n ja Pellervon taloustutkimuksen viime vuonna julkaisemassa ruokamarkkinaraportissa. Siinä todettiin, että ruokakauppa on kymmenen viime vuoden aikana pystynyt selvästi kasvattamaan saamaansa osuutta ruuan kuluttajahinnasta. Vastaavia selvityksiä on tehty myös Ruotsissa ja EU:ssa.

Kansainvälisesti soppaa hämmentävät europarlamentaarikon mukaan myös valtioiden ja kansalaisten ruokaa kohtaan osoittama kansallismielisyys ja protektionismi.

Saman pöydän ääreen

Italiasta Ruotsiin muuttaneella Corazza Bildtillä on omakohtaista kokemusta italialaisen parmesan-juuston maahantuonnista Ruotsiin. Hän kysyi, onko kuluttajalla todellista valinnan vapautta ruokakaupassa, jossa kauppa ei anna edellytyksiä tehdä valintoja muun kuin hinnan perusteella.

– Kuluttajat eivät halua halpaa ruokaa, vaan ruokaa, joka on hintansa arvoista. Kaupan omien merkkien kautta kauppa on ruokateollisuudelle sekä ostaja että kilpailija. Se päättää tuotteiden myyntikonseptin: halvalla paljon vai hintavammin ja rajoitetusti. Hinta ei välttämättä liity laatuun, Corazza Bildt suomi.

Parempaa yhteistyötä saattaa olla luvassa. Meppi kiitti ruokajärjestelmän osapuolia uudenlaisen keskusteluyhteyden luomisesta EU-tasolla. Yhteisen pöydän ääressä ruokaketju pellolta pöytään on neuvotellut ruokamarkkinoiden hyvistä toimintatavoista. Ohjesäännön ja sen valvonnan raamien tulisi valmistua kesällä.

– Ruoka yhdistää Euroopan kansalaisia. Sillä on valtava vaikutus ympäristöön ja turvallisuuteen, Corazza Bildt muistutti.

Julkisille keittiöille vapaus ostaa paikallista?

Hän puhui myös paikallisen ruuan puolesta julkisissa keittiöissä, ja kysyi, voisiko esimerkiksi Helsingin kaupunki tulevaisuudessa hakea poikkeuslupaa suosia paikallista ruokaa ruokahankinnoissaan? Nyt EU:n yhteinen hankintalainsäädäntö rajoittaa voimakkaasti tällaisia mahdollisuuksia.

Tilanne vaikuttaa olevan muuttumassa. Ympäristöön, alueiden elinvoimaisuuteen ja paikalliseen kulttuuriin liittyvistä syistä tuotteiden käyttö lähellä tuotantopaikkaa alkaa olla yhä perustellumpaa. Paikallinen ruoka on äskettäin määritelty EU:ssa omaa talousaluetta hyödyttäväksi ruuaksi, joka tulee maakunnan tai sitä vastaavan alueen sisältä.

Lähde: Ruokatieto