Skarvstammen i Finland har ökat kraftigt de senaste åren. Jordbruks- och miljöministeriet ska nu utreda hur man kan lösa skarvsituationen i skärgården.

– En flock på ungefär 60 fåglar som vi hade senast idag är inte så farlig. Men sedan när det börjar komma i den mängden som de två senaste åren, kolonier på två-tretusen som kommer in i viken, då är det inte roligt längre. Det här måste man börja ta tag i. Jag bor ute i naturen och är naturvän men det här har gått för långt, konstaterar Rosalabon Sixten Laine.

Samtidigt får man stöd från Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C), som i samband med ett besök i Nystad den 7 augusti meddelade att han kommer att tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda skarvsituationen i Finland.

När Yle Åboland ringer upp Minister Tiilikainen får vi inte ändå ett definitivt svar på vad arbetsgruppen kommer att göra.

– Skarvstammen har ökat kraftigt också i år, därför har det uppstått lokala problem. På grund av detta vill jag tillsätta en arbetsgrupp så att vi redan inför nästa år kan ta itu med olika lösningar. Det är onödigt att ta ställning i frågan före arbetsgruppen har gjort sitt arbete. Om jag skulle veta vad lösningen är så skulle vi inte behöva en arbetsgrupp, säger Tiilikainen.

”Går inte att påverka med de nuvarande medlen”

I Rosala har situationen blivit mycket sämre under de senaste åren. Laine berättar att mångfalden bland fågelarterna i viken har minskat drastiskt.

– Det har orsakat att andra fåglar har försvunnit. I dagens läge ser vi mest av skarven. Och visst ska de få finnas inte är det frågan om det. Det har bara fått sådana proportioner att det inte går att påverka med de medel som NTM-centralen försöker påvisa.

Tiilikainen kommer att tillsätta arbetsgruppen under augusti månad. Ännu har han ändå inte börjat med arbetet.

– Vi har ännu två veckor på oss att fundera på upplägget i arbetsgruppen, konstaterar Tiilikainen.

Tiilikainen vill inte spekulera

Upplägget i arbetsgruppen är ännu oklart. Sixten Laine kan ändå berätta exakt vem som ska få vara med.

– Det måste ingå skärgårdsmänniskor som ser problemet dagligen. Nog ska de finnas naturvänner med också men människor måste fatta galoppen, säger Laine.

Tiilikainen vill däremot inte spekulera om vem som kommer att sitta i arbetsgruppen.

– Det är onödigt att börja nämna namn då vi inte ännu satt oss ner och funderat desto mer. Det kommer att finnas människor med en tillräcklig kunskap om problemet både gällande situationen i Finland och också EU-lagstiftningen.

Kan ni ändå berätta om upplägget kommer att bestå av politiker eller tjänstemän och kommer ni att höra skärgårdsbor också?

– Det är onödigt att nämna namn. Då arbetsgruppen skapas så kommer det också att publiceras offentligt. Sammansättningen måste vara mångsidig och sakkunnig, säger Tiilikainen.

Källa: Yle 19.8.2015