Försäljningen av blårävsskinn på pälsauktionen i Vanda gick över förväntningarna. Av de 560 000 skinnen gick nästan alla åt. Men prisnivån måste upp, det anser man på Finlands pälsdjursuppfödares förbund.

En överproduktion av päls i Finland och Kina gjorde att prisnivån sjönk med tio procent på Saga Furs marsauktion. Priset på blårävsskinn var i medeltal 65 euro.

– En nästan 100-procentig försäljning var bättre än vad vi hade förväntat oss trots att prisnivån sjönk med tio procent, säger Pertti Fallenius, vd för pälsauktionsbolaget Saga Furs, i ett pressmeddelande.

– Vi är nöjda att försäljningen gick bra och att skinnen gick åt. Men prisnivån måste upp, säger Kenneth Ingman, styrelseordförande för Finlands pälsdjursuppfödares förbund.

Ingman säger att priset borde ha varit 75 euro för att det ska ligga på en lönsamhetsnivå.

Många väljer att reducera framom att sluta

I tre år har priset pendlat. Under toppåret 2013 valde många att satsa och det ledde till en överproduktion i dels Finland men främst i Kina. Nu börjar den överproduktionen stabiliseras.

Ingman tror inte att försäljningen på den här auktionen leder till att flera pälsdjursuppfödare lägger lapp på luckan.

– Jag tror att många i stället reducerar produktionen och det är i och för sig bra med tanke på den överproduktion vi haft.

Priset på silverrävskinn steg

Silverrävskinnen gick också bra åt. Ungefär 40 000 skinn såldes för ett pris som var över tio procent högre än i december.

Nu fortsätter pälsauktionen med bland annat försäljningen av minkskinn. Också på minksidan har prisnivån legat under lönsamhetsnivå. Ingman säger ändå att priset på mink varit närmare lönsamhet än vad blåräven varit.

– Vi får se om priset går upp nu eller om vi får vänta ett år till.

Auktionen tar slut på tisdag.

Källa: Yle 9.3.2018