Balticconnector-hankkeen meriputken laskutyö Suomenlahteen alkoi 20.5.2019 Inkoossa. Suotuisat olosuhteet mahdollistivat putkenlaskun tehokkaan etenemisen ja Suomesta alkanut putkenlasku saatiin valmiiksi siten, että putken pää laskettiin merenpohjaan 14.6.2019. Tämän jälkeen Lorelay-alus kääntyi ja putken toisen pään asennus alkoi Paldiskissä valmistuen 17.6.2019. Meriputken asennuksen viimeinen vaihe oli yhdistää putken päät. Tämä työvaihe on nyt tehty ja meriputki on valmiiksi asennettu 24.6.2019.

”Tuntuu hyvältä saada meriputken päät näkyviin molemmin puolin Suomenlahtea. Meriputken asentaminen on suurin yksittäinen työvaihe Balticconnector-hankkeessa ja sen valmistuminen etuajassa on tulos loistavasta yhteistyöstä eri tahojen välillä”, toteaa projektijohtaja Tom Främling tyytyväisenä.

Putkenlaskun jälkeiset työt jatkuvat meriputken suojaustyöllä, jossa meriputki peitetään osittain kivilouhoksella. Tämä työvaihe on aloitettu jo rinnakkaisesti putkenlaskutyön kanssa ja saatetaan päätökseen heinäkuun aikana. Heinä-elokuussa tehdään meriputken painekoe, jonka jälkeen se tyhjennetään ja kuivataan. Meriputki liitetään maaputkiin Suomessa ja Virossa suunnitelmien mukaan syksyn aikana.

”On ilo todeta, että Balticconnectorille asetetut tavoitteet toteutuvat yksi toisensa jälkeen ja etenemme suunnitelmien mukaisesti kohti putken valmistumista ja käyttöönottoa vuoden 2019 loppuun mennessä”, sanoo Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja Herkko Plit.

Lähde: Baltic Connector tiedote 24.6.2019