Dokumentti Tuntematon Selkämeri esitettiin lauantaina. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa seitsemän päivää.

Dokumentti Tuntematon Selkämeri vie katsojan tutkimusmatkalle Selkämeren karuun ja osin luoksepääsemättömään luontoon ja maisemaan vuoden kierrossa.

Selkämeri kätkee suojiinsa rikkaan ja luonnontilaisena pysyneen merellisen elinympäristön. Se antaa elämän tuhansille pesimälinnuille, mutta samalla harvenevalle joukolle kalastajia.

Kiihkeä vuodenkierto

Selkämeren vuodenkierto on kiihkeä: se on täynnä elämää mutta myös kuolemaa.

Talvella hyytävältä jäälakeudelta on vaikea löytää merkkejä elämästä. Vain yksinäinen merikotka liitää taivaalla seuranaan talviverkkoja kokeva kalastaja.

Seuraa kiihkeä, elämäntäyteinen ja lajirunsas kevät, kunnes taas keskikesän tullen Selkämeren luonto hiljenee, alkaa valmistautuminen rannikon kaamokseen ja pitkään syksyyn.

Ikkuna menneisyyteen

Selkämeren rannikolta avautuva avoin merimaisema on ikkuna menneisyyteen, kuvajainen merestä ja maailmasta, joka oli joskus tuhansia vuosia ennen meitä.

Tuntematon Selkämeri on puheenvuoro tuon maiseman ja alkukantaisen meriluonnon säilyttämisen puolesta.

Helsingin Sanomien mukaan myös perinteisen ammatin uhanalaisuus käy ilmi dokumentista, kun yksi harvoista nuorista kalastajista kolmikymppinen Sami Veneranta arvelee, että saattaa jäädä Selkämeren viimeiseksi.

Dokumentti on kuvattu vuosien 2009 – 2010 aikana. Sen on ohjannut ja kuvannut Jouni Hiltunen. Tuotanto: Katharsis Films Oy 2011 yhteistyössä Yle.

Dokumentti on saanut kolme palkintoa Matsalun kansainvälisellä luontoelokuvafestivaalilla. Se on myös palkittu parhaana kotimaisena luontoelokuvana kansainvälisillä Wildlife Vaasa -luontoelokuvafestivaaleilla.

Lähde: Yle ja HS 29.12.2012