Anjoviksen hinnannousu johtaa muun muassa kiinalaisen sian ja Omega 3 -tablettien kallistumiseen, kertoo brittilehti The Guardian.

Perun rannikon voimakkaat myrskyt ovat johtaneet öljypitoisen anjoviksen hinnan dramaattiseen nousuun. Tämä taas nostaa esimerkiksi kiinalaisen sian ja jopa Omega 3 –tablettien hintoja.

– Se on tämän päivän ruokabisneksen luonne – kaikki ovat yhteydessä toisiinsa. Jos saat saaliiksi anjoviksia, luvassa on melkoinen määrä rahaa, sijoitusjohtaja Mark Livingstone Fidelity Worldwide Investment -yhtiöstä sanoo the Guardianille.

Kahden vuoden hinnanlaskun jälkeen kalaöljy ja jauhetusta kalasta tehty rehu ovat taas kallistumassa, sanoo Gorjan Nikolik finanssiyhtiö Rabobankista. Hänen mukaansa kalaöljyn hinta on noussut kuluvan vuoden alun 1 500 dollarista elokuun 2 000 dollariin tonnilta.

Hinta on noussut, koska esimerkiksi lohen ja katkarapujen kasvatus on lisääntynyt. Lisäksi kalan osuus eläinruuissa on kasvanut, koska maissista on tullut liian kallista.

Kalaöljy on kallistunut yhä lisää siksi, että sille on löytynyt uusi kuluttajaryhmä: ihmiset.

– Suora kulutus Omaga 3 -pillerien muodossa on noussut 14 prosenttiin [globaalista kalaöljyn tuotannosta], kun vuosi sitten se oli 2-3 prosentissa, Nikolik sanoo.

Yhdysvaltojen maissi- ja soijapapusato on kuivuuden takia heikentynyt huomattavasti 1980-luvun lopulta lähtien. Tämä on nostanut myös muiden eläinrehuna käytettyjen raaka-aineiden hintoja. Kiinassa sikoja ruokitaan nykyään yhä enemmän jauhetusta kalasta tehdyllä rehulla, joten kallistunut anjovis näkyy myös kiinalaisen sianlihan hinnanousuna.

Lähde: Yle 25.5.2012