Taipalsaarella pyritään estämään ammattikalastajan troolaaminen, sillä sitä pidetään liian järeänä kalastuksen muotona alueella. Odotettavissa on värikäs oikeuskäsittely.
Suur-Saimaalla kiistellään ammattimaisesta troolikalastuksesta. Solkein osakaskunta Taipalsaarella yrittää estää ammattikalastajaa troolaamasta osakaskunnan alueella.
Osakaskunnan mukaan troolikalastus on liian tehokas kalastuskeino alueelle ja on kieltänyt sen. Osakaskunta haluaisi, että ammattikalastaja käyttäisi troolin sijasta koneellista nuottaamista.
Troolauskiista on menossa kolmen viikon kuluttua käräjäoikeuteen.
Sopu syntymässä vasta monen mutkan kautta
Solkein osakaskunnan sihteerin Jorma Tiaisen mukaan sopupäätöstä asiassa on tuskin tulossa.
– Olkoon päätös kummin tahansa niin varmaan jatkuu seuraavaan oikeusasteeseen, Tiainen toteaa.
Tiaisen mukaan sopua on yritetty jo hakea kalastajan kanssa tuomarin johdolla alustavassa oikeudenkäynnissä.
– Heidän sovinto oli se, että he troolaavat ja me maksamme tähän mennessä tulleet kulut. En näe sitä oikein minkäänlaisena sovintoasetelmana, Tiainen kertoo.
Ammattikalastaja kertoi asianajajansa välityksellä Yle Etelä-Karjalalle, ettei kommentoi asiaa ennen oikeudenkäyntiä. Asianajaja kuitenkin ennakoi värikästä oikeuskäsittelyä. Kiistassa on hänen mukaansa ennakkotapauksen tuntua.
Troolauksesta paljon epätietoisuutta
Kaakkois-Suomen ely -keskuksen asiantuntijan Kauko Poikolan mukaan kalastajilla on troolauksesta paljon väärää tietoa. Myös monenlaisia huhuja on liikkeellä.
Poikolan mukaan troolaus on paras ja ammattikalastalle järkevin tapa kalastaa muikkua. Sivutuotteena nousevien arvokalojen määrä on hänen mielestään erittäin pieni. Ei ollenkaan niin suuri kuin osakaskuntalaiset antavat ymmärtää.
– Se on tutkittu asia, että troolauksella järvestä nousee suunnilleen yhtä paljon arvokalaa kuin huono moottoriuistelija saa päivässä, Poikola kuvaa.
Poikolan mukaan muikkukantojen ylläpidon kannalta troolaus on lähes välttämätöntä.
– Eteläinen Saimaa on muikkukannaltaan Suomen parhaita alueita ja siellä varmasti riittää kalaa niin ammattilaisille kuin harrastajillekin, Poikola lupaa.
Lähde: Yle 3.10.2012