Ruokahävikkiä esiintyy koko ruokaketjussa, joten kävin tutustumassa elintarvikejalostajaan, joka vähentää osaltaan ruokahävikkiä.
Kala-Apu Oy on lähellä Turun satamaa toimiva kalanjalostuslaitos, joka jatkojalostaa tuoreen kalan elintarvikejalostajien tarpeiden mukaan. Vuonna 1989 perustetun yrityksen toimitusjohtaja Pekka Matikainen kertoo, että he ovat kuluttajille ehkä vähän tuntemattomampi linkki kalastajien ja teollisuuden välissä. Tavoitteena heilläkin on myös tyytyväinen asiakas ja loppukäyttäjä.
– Toimitamme fileet, suikaleet, kuutiot ja kalamassat tuoreena ja laadukkaana asiakkaiden ja loppukäyttäjän toiveiden mukaan, kertoo toimitusjohtaja Pekka Matikainen – tuttavallisemmin VP.
Erityistä huomiota yrityksessä on kiinnitetty siihen, että kala hyödynnettäisiin ihmisten ravinnoksi mahdollisimman tarkasti.
– Aikaisemmin noin 30 % kalasta meni rehuteollisuuden raaka-aineeksi – nyt enää vain neljä prosenttia. Olemme pystyneet kasvattamaan kalan hyödyntämisastetta merkittävästi.
– Pyrimme hyödyntämään eri markkinointikanavia mahdollisimman tehokkaasti, ettemme tuhlaa kallisarvoista raaka-ainetta. Olemme löytäneet ostajia, jotka ovat kiinnostuneita esimerkiksi kalan vatsaevistä tai poskista, iloitsee Matikainen.
Käynti kalankäsittelypuolella todistaa, että erittäin puhtaissa tiloissa kalasta pyritään saamaan kaikki irti.
Kierrätetään kaikki
– Periaatteemme on, että kaikki mikä voidaan kierrättää, kierrätetään, kertoo Matikainen.
Samaa ideologiaa on hyödynnetty myös jalostuslaitoksen muissa toiminnoissa.
Matikainen näyttää, miten ohuet puolen sentin levyiset muovisuikaleet, joita syntyy vakumoinnin yhteydessä, lajitellaan värillisiin ja kirkkaisiin. Seuraavassa vaiheessa nämä värikoodatut muovisuikalepussit prässätään tiiviiksi paketeiksi, jotta niiden kuljetusväliä voidaan pidentää.
– Ympäristöystävällisillä ratkaisuilla yritys säästää rahaa ja luonto kiittää, toteaa Matikainen jatkaa:
– Näissä ratkaisuissamme olemme olleet edelläkävijöitä ja kohdanneet välillä hymistelyäkin, mutta jonkun pitää olla pioneeri, ensimmäinen näissä asioissa!
Luonnonkala on lähiruokaa
Vaikka yrityksessä jalostetaan paljon kasvatettua kalaa, Matikainen haluasi nostaa kotimaisen luonnonkalan arvostuksen ja kalastuksen elinkeinona korkeammalle.
– Ihmiset ovat huolissaan Saaristomeren tilasta, jos söisimme enemmän lähivesiltä pyydettyä vähempiarvoista kalaa, niin osaltamme voisimme parantaa Saaristomeren tilaa.
Kala-apu on mukana pilottivaiheessa John Nurmisen Säätiön Saaristomeren Lähikalahankkeessa, jossa pyritään kalastamaan mm. lahnoja, joista voidaan tehdä esimerkiksi lahnapihvejä. Matikainen on kohdannut työssään ennakkoluuloja, joita särkikaloja kohtaan yhä tunnetaan. Mutta varsinkin pääkaupunkiseudun ja nuorempien, ennakkoluulottomien, kuluttajien suussa särki- ja lahnapihvit maistuvat.
Ammattikalastus arvoonsa
Matikainen on huolissaan ammattikalastuksen tulevaisuuden näkymistä:
– Kun haluamme suojella Saaristomerta ja poistaa sieltä ravinteita, pitää meidän ensimmäisenä suojella ja varjella ammattikalastajia, joiden avulla voimme tehdä tätä arvokasta suojelutyötä.
– Ammattikalastajia on enää kourallinen, ja heitä syyllistää liian moni taho. Kohta meillä ei enää ole kalastajia eikä tätä tietotaitoa.
Matikaisen mielestä tiivis yhteistyö ja verkostot ovat keskeisiä menestymisen edellytyksiä kotimaisessa kalaketjussa.
– Verkostoituminen ja yhteistyö ovat ehdottaman tärkeitä, että voimme tarjota laadukkaita puhtaita jalosteita kuluttajille. Toivonkin tulevaisuudessa yhä laaja-alaisempaa yhteistyötä kaikkien ruokaketjutoimijoiden välillä, toteaa Matikainen.
Lähde: TS Ruoka/ Makuseutu blogi 7.9.2015