Haukiveden kalastusalue on valittanut ely-keskuksen päätöksestä. Valittajien mielestä karkottimen käyttö on testattava ennen kuin sen tehokkuus voidaan arvioida.

Melukarkotinta suunniteltiin käytettäväksi erityisesti muikkurysissä.

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) on evännyt luvan norppakarkottimen testaamisen Saimaalla. Päätöstä perustellaan karkottimen aiheuttamalla kivulla ja mahdollisilla kuulovaurioilla.

Eläinten epäillään myös tottuvan karkottimeen ja sen menettävän tämän vuoksi tehonsa.

Haukiveden kalastusalue on valittanut ely-keskuksen päätöksestä. Sen mielestä norpan suojelun tavoitteena ei voi olla jokaisen yksilön suojelu, vaan elinvoimaisen kannan säilyttäminen. Sellainen suojelu voidaan valituksen mukaan hyvin tehdä sopusoinnussa kalastamisen kanssa.

Valituksessa korostetaan, että moni muu äänilähde Saimaalla aiheuttaa myös äänisaastetta. Haukiveden kalastusalueen hallituksen puheenjohtaja Pertti Kuvaja ja isännöitsijä Risto Salko arvioivat norppien tottuvan ääniin ja väistävän häiritsevää melua.

Heidän mielestään kokeilu on saatava suorittaa ja johtopäätökset on tehtävä siitä.

Kalastaja Tarmo Tolvanen pettyi kokeilun kieltämiseen.

”Se tuntuu ihmeelliseltä. Perämoottori voi pitää aivan samanlaista tai kovempaakin melua, saako Saimaalla tulevaisuudessa liikkua vain soutuveneellä?”

Norpat ovat ongelma muikkurysillä kalastaessa.

”Ei norppa tietenkään rysästä määräänsä enempää syö, mutta kyllä se ajaa kaloja pois”, Tolvanen kuvailee.

Hänen mielestään norpansuojelu on mennyt äärimmäisyyksiin, ja ammattikalastajien tarpeilla ”pyyhitään pöydät ja lattiat”.

”Suojelu on jo tehonnut ja kuutteja syntyy vuosi vuoden jälkeen ennätysmäärä. Jos suojelua ei löysätä eikä kalataloutta oteta paremmin huomioon, kymmenen vuoden kuluttua ei tule kotimaista kalaa ainakaan tältä seudulta ollenkaan”, Tolvanen huomauttaa.

Hän korostaa, että norppakarkottimen tehoa ei voi tietää, ennen kuin se kokeillaan. Nyt hänestä tuntuu, että yritystoiminnan kehittämiselle ei anneta minkäänlaista mahdollisuutta.

”Jos olisin nuorempi niin myisin kaikki kamppeet ja muuttaisin pois täältä: niin paljon maata väliin, ettei norppa pystyisi seuraamaan. Kun aloitin, tarkoituksena oli nimenomaan tarjota kotimaista kalaa kuluttajille”, Tolvanen kuvailee.

”Yhteiskunnan taholta pistetään niin paljon jarruja rattaisiin, ettei Suomi ainakaan tämän osalta ole oikeusvaltio.”

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 26.5.2016