Suomen Ammattikalastajaliiton edustajat tapasivat presidentti Sauli Niinistön Kultarannassa tiistaina 17. kesäkuuta ja veivät tuliaisinaan alkukesän lähialueen kotimaisia luonnonkaloja, siikaa, kuhaa ja lohta. Kesän kalastuskausi on juuri nyt parhaimmillaan.

SAKL TP Kultaranta-3-of-9

Presidenttiä odottelevat toimitusjohtaja Kim Jordas, liiton puheenjohtaja Olavi Sahlstén ja Pro Kalan Katriina Partanen

Tasavallan presidentti tutustui ammattikalastukseen jo viime kesänä, kun hän oli Suomen Ammattikalastajaliiton ja Saaristomeren ammattikalastajien vieraana kokemassa Kultarannan lähellä olevaa suomukalarysää. Viime vuonna Itämeren tila, kutupaikkojen kunto ja vesirakentaminen oli keskusteluissa esillä.

SAKL TP Kultaranta-5-of-9 

Presidentti Niinistö toivotti vieraat tervetulleiksi Kultarantaan

Presidentti Niinistö osoitti jälleen kiinnostuksensa kotimaista kalaa kohtaan ja otti ammattikalastajien edustajat vastaan sopivasti ennen kesän suurta juhlaa, Juhannusta.

Suomen Ammattikalastajaliiton puheenjohtaja Olavi Sahlstén oli tyytyväinen mahdollisuudesta jatkaa vuoropuhelua presidentin kanssa. Sahlstén muistuttaa, että ”on tärkeää, että ammattikalastus säilyy Suomessa elinvoimaisena. Tällä hetkellä meillä syödystä kalasta vain kuusi prosenttia on suomalaisten ammattikalastajien pyytämää.”

SAKL TP Kultaranta-7-of-9

Kalatervehdyksessä oli lohi, siikaa ja kuhia

Ammattikalastajat palvelevat ensisijassa suomalaisia kuluttajia, sillä kaikki kotimainen luonnonkala kauppoihin ja ravintoloihin tulee suomalaisten ammattikalastajien pyydyksistä. Tutkimuksen mukaan 94 prosenttia suomalaisista syö kalaa ja 76 prosenttia haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän.

SAKL TP Kultaranta-8-of-9

Keskustelua ajankohtaisista asioista käytiin hyvässä hengessä

Vedestä ruokapöytään – suomalainen elinkeinokalatalous

Tervehdyksen tuoneeseen seurueeseen kuulunut Pro Kalan Katriina Partanen ojensi presidentti Niinistölle suomalaisen elinkeinokalatalouden koko arvoketjua esittelevän tuoreen julkaisun Vedestä ruokapöytään. ”Kalan matka vedestä kuluttajan lautaselle kulkee kala-alan ammattilaisten ketjun kautta. Tämä ketju pitää nähdä kokonaisuutena. Meillä ei ole ketjun loppupäässä kotimaisia kalatuotteita ellei meillä ole elinvoimaista alkutuotantoa ja toimivaa ketjua” totesi Partanen.

Avomerellä ennätyssaalis

Merialueen ammattikalastajat saivat viime vuonna kaikkien aikojen silakkasaaliin (RKTL 9.6.2014). Tämän mahdollistivat kiintiöt ja suotuisa markkinatilanne. Suuri osa silakasta ja kilohailista menee suoraan tai välillisesti vientiin. Muiden lajien saalismäärät olivat entisellään tai jonkun verran laskeneet, mikä johtui tuottajien määrän vähenemisestä ja toimintaedellytysten heikkenemisestä.

SAKL TP Kultaranta-9-of-9

Käynti Kultarannassa oli onnistunut

Lähde: SAKL ry ja Pro Kala ry

Kuvat: Markku Saiha