Kourujärven koulun neljäsluokkalaiset pääsivät tutustumaan kalastajan ammattiin Raumalla.

Kalastaja Jarno Aaltonen nostaa hauen pöydältä ja viiltää fileerausveitsellä vatsan auki. Rauman satamaan kokoontuneet Kourujärven koulun neljäsluokkalaiset saavat nähdä, mitä hauki on syönyt.

Aaltonen esittelee kalan sisälmykset yksitellen, osa koululaisista yökkäilee.

Kyse on Kalaherkut haltuun -hankkeesta, jossa koululaiset tutustuvat lähikalaan ja sen käyttöön elintarvikkeena. Mukana yhteistyössä ovat Porin Kuninkaanhaan koulu, Rauman Kourujärven koulu, Säkylän yhteiskoulu ja Huittisten Suttilan koulu.

Jarno Aaltonen nauttii päästessään kertomaan ammatistaan koululaisille.

– Nämä ovat parhaimpia hetkiä. Tässä näkee nuoria kavereita, jotka ovat kiinnostuneita. Tämä on sitä valistusta.

Aaltonen valittelee, että kalastajan ammatin suosio laskee. Kalastajien keski-ikä Suomessa on Luonnonvarakeskus Luken mukaan tällä hetkellä 58 vuotta. Mukaan tarvittaisiiin uusia nuoria ammattikalastajia.

– Kalastajan ammatti kuulostaa aika jännältä, kun voi olla merellä pitkät päivät kalastamassa. En silti tiedä, olisiko minusta kalastajaksi, ehkä, tuumailee Aada Kainulainen.

– Olen kalastanut kavereiden mökillä ja saanut ahvenia.

Kouluihin jää materiaalit ja välineet, joilla pyritään kannustamaan oppilaita harrastuksen ja ruoanlaiton pariin. Hankkeen rahoitus tulee Euroopan meri- ja kalatalousrahaston Suomen toimintaohjelmasta 2014–2020.

Lähde: Yle Satakunta 9.12.2019