Rantasalmelainen kalastaja Tarmo Tolvanen auttoi saimaannorppaa sahaamalla sille avannon. Moni ei vastaavaan tilanteeseen ole joutunut.

Kalastaja Tarmo Tolvanen sai tiistaina iltapäivällä erikoisen puhelinsoiton. Mökkiläinen soitti, ja kertoi nähneensä jäällä jälkiä, joiden päätteli olevan saimaannorpan raahautumisjälkiä. Tolvanen hyppäsi moottorikelkan selkään ja lähti tutkimaan tilannetta vaimonsa kanssa. Jäällä he näkivät jo kaukaa Heposelällä köllöttelevän aikuisen norpan.

– Siellähän se norppa keskellä selkää olla kellotteli jään väärällä puolella ja katseli, mistä löytyisi sulaa vettä. Se oli kulkenut jäällä pari kilometriä ja oli varmasti ollut siellä jo pari päivää. Norpan vauhtihan jään päällä ei ole päätä huimaavaa ja se oli jo monta kertaa maannut siinä välillä, kertoo Tolvanen.

Välttyi varmalta kuolemalta

Moottorisaha kuuluu verkkokalastajan vakiovarusteisiin ja Tolvanen nappasi sahan moottorikelkan kyydistä ja rupesi sahaamaan avantoa. Tolvasen sahatessa norppa lyllersi lähemmäksi tarkkailemaan tilannetta.

– Eihän norppa pelkää ihmistä. Mehän ollaan pärjätty niiden kanssa aina. Ei siinä ole ongelmaa. Norppa on hyvin utelias eläin ja tietysti, kun se huomasi, että sitä yritetään auttaa, se tuli heti siihen avannolle odottelemaan, että pääsee järveen. Kyllä sillä varmaan jano oli, koska avannon reunalle päästyään se otti oikein pitkät ryypyt vettä. Sillä oli vissiin tullut vähän hiki taivaltaessa, Tolvanen naurahtaa.

Tolvanen ei ruvennut tarkemmin norpan sukupuolta selvittelemään, koska tärkeintä oli, että norppa pääsee mahdollisimman nopeasti jään alle. 

– Aikuinen norppa se oli ja ihan reipas kaveri. Sillähän olisi ollut varma kuolema edessä, jos se olisi jäänyt jään päälle. Mikään virtapaikka ei ole sulana tällä hetkellä, toteaa Tolvanen.

Yhteiseloa norpan kanssa

Ammattikalastajana Tarmo Tolvanen näkee vaimonsa Tarja Lötjösen kanssa norppia päivittäin. Tähän aikaan vuodesta jäällä oleva norppa on kuitenkin harvinaisempi näky. Saimaannorppa on sympaattinen eläin, mutta ammattikalastajan vinkkelistä se ruokailee samassa pöydässä.

– Se siinä on se hankaluus. Ammattikalastajia parjataan usein norppien verkkokuolemista, mutta me ei olla vielä yhtään norppaa verkolla saatu, vaikka yli kaksikymmentä vuotta on näillä vesillä verkoilla kalastettu. Parhaimpina talvina järvessä on ollut neljä sataa verkkoa.

– Apuakin norpasta on. Se pitää käytännössä meidän kaikki verkkoavannot auki, joten meidän ei tarvitse huolehtia avantojen teosta. Ja näinhän se yhteiselon pitäisi toimiakin. Kyllä me pärjätään norpan kanssa, mutta joku suojeluporukka ei pärjää. Tähän pitäisi vaan saada yhteiset pelisäännöt, että homma pelittäisi, kuittaa Tolvanen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Warkauden lehti.

Lähde: Yle 13.1.2016, video:http://yle.fi/uutiset/hellyttava_video_saimaannorpan_pelastusoperaatiosta__norppa_lyllersi_viereen_kun_ymmarsi_etta_sita_autetaan/8590844