Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee kalastuskiintiöiden uudistamista niin, että jatkossa kiintiöt olisivat kalastajakohtaisia. Selkämeren ammattikalastajien puheenjohtaja arvioi, että uudistus parantaa kalastajien ammattikunnan asemaa.

Satakuntalaiset kalastajat tervehtivät tyytyväisenä kalastuskiintiöiden uudistamista.

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee uudistusta, jossa kiintiöt jaettaisiin jatkossa kalastajakohtaisesti. Tähän saakka kiintiöt ovat olleet yhteisiä, mikä on johtanut kilpailuun saaliista ja hinnan vaihteluihin.

– Suunnitelma luo paljon mahdollisuuksia. Tämä koskee Selkämerellä nimenomaan lohta ja silakkaa. Pystymme suunnittelemaan toimintaamme koko vuoden mittaiseksi, saamme parhaan mahdollisen hinnan eikä tarvitse järjestää kilpajuoksua, Selkämeren ammattikalastajien puheenjohtaja Sami Veneranta sanoo.

”Tarjonta paranee”

Venerannan mukaan nykyinen järjestelmä johtaa siihen, että kalastajat lähtevät heti kiintiökauden alussa kahmimaan saalista. Kun jatkossa oman kiintiön tietää etukäteen, omaa toimintaa pystyy suunnittelemaan paremmin etukäteen.

Sami Veneranta arvioi, että kiintiöiden uudistaminen parantaa kalan tarjontaa markkinoilla. Hän lupaa, että uudistus ei heikennä kuluttajien asemaa.

– Uskoisin, että tilanne paranee. Tai ainakin saatavuuskausi pitenee. Tulevaisuudessa voi jättää itse kalastamatta silloin, kun muut pyytävät paljon, ja siirtää omaa pyytämistä myöhemmälle, Veneranta sanoo.

Selkämeren ammattikalastajien puheenjohtaja Veneranta toivoo, että uudistus parantaa viime vuosina huvenneen ammattikalastajajoukon elinmahdollisuuksia. Ministeriön mukaan uudistus tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2017.

Lähde: Yle 15.7.2015