Kalalokki
”Albatrossi joka lepäämättä liitää, se minun sieluni on juuri kukaties. Taivaan sinessä mä saan vapaan mä kiitää………. ”. Mukaillen Junnun laulusta koska en ole samaistunut sen esittäjän kohtaloon vaan aina tuntenut olevani lähinnä se laulun lapsuustoveri joka toteutti unelmaa toisin kuin laulun kertoja.
””tumma puna peitti nenää ja rannalla mä yksin istuin nousuun Auringon kun lähelleni näin mä naurulokin kaartavan niin tiesin että jotakin nyt vihdoin oivallan:…”. Upea tarina laulun aiheena.
Ihan pelkäksi lauluksi eivät hommat ole menneet. Pikkuinen helle ja pouta rupeama sentään saatiin ja tuli tarpeeseen. Pyydysten värjäys vaatii kuivaa keliä. Nippanappa sain onnistumaan ennen kuin sade taas alkoi. Yleensä värjäys tehdään keväällä kun on kuivaa poutaa, mutta tälle keväälle ei riittävää sateetonta jaksoa sattunut.
Aivan koht´siltään aletaan kevätkesän pyyntejä ottamaan ylös. Lohen tulo on ollut kohtuullista Jussin jälkeen, mutta nyt hiipumisen merkit ovat näkyvillä ja ihan ajallaan.
Elokuun alkupuolella leväkasvu on voimakkaimmillaan rysiin. Ylös vaan mieluusti ennen kuin ovat mahdottomassa kunnossa. Uudelleen sitten pyyntiin syksyksi, siikaa varroten.
Rysissä on ollut todella heikosti siikaa kevätkesän. Toivotaan että syksy tuo saalista.
Varmaan makoisia silakoita kun ovat jo kerran olleet suussa. Silakkaa verkoilla on tullut mukavasti, mutta nyt viime viikolla alkoi halli-invaasio ja hutireissuja on tullut. Karvanvaihdon jälkeinen invaasio meni kolmisen viikkoa viime vuotta myöhemmäksi eli huonot kelit on halleillakin ollut.
Hyljetutkimus lähinnä norppakanta-arviot meni uusiksi kun laskennoissa (2015) nähtiin lähes tupla määrin norppia kun vuosien tieteellinen kanta-arvio olisi sallinut. Roskakorit täyttyivät kerralla vanhoista tieteellisistä julkaisuista ja jopa WWF säikähti myöntäen, että jokusen norpan voidaan metsästää. WWF on tehnyt bisnestä uhanalaisuudella ja häärinyt laskennoissakin mukana, joten eihän niiden asiantuntemuksella kovin suurta todellisuuspohjaa aikaisemminkaan ole ollut. Politiikassa käytetty ”pettää aina” sopii myös tutkimukseen ainakin silloin jos sitä tehdään vähimmässä määrinkään vihertäen.
Varovaisin toivein käynnistettiin ECOseal tutkimus ja meidän kalastajien kannalta siihen liitetty hylkeiden aiheuttama predaatiotutkimus oli toiveita herättävä. Tutkimus oli ja meni, tulokset kuultiin, mutta predaatiosta ei sanaakaan. Rahat kuulemma loppuivat juuri silloin kun olisi saatu tuloksia hylkeiden kalakantoihin kohdistuvasta rasituksesta. Se olisi tuottanut suojelubisnekselle epämiellyttävää tulosta joten lakaistiin maton alle. Seuraavan kerran kun hyljetutkimus kosiskelee yhteistyötä kalastajien kanssa pitää muistaa tosiasia että tutkimus pettää aina.
Kuu on ollut yötaivaan yksinvaltias pari kuukautta. Heinäkuun lopulla kuu saa taas kavereita kun tähdet alkavat näkyä. Pimeyteen ollaan taas menossa, ihana valoisa aika jää taa.
Kolme viikkoa vielä koleaa sitten tulee kesä vähäksi aikaa.
HjS