Ahvenanmaalla on todettu uudelleen lohikalojen IHN-tautia vuosi edellisen epidemian alkamisesta. Tartunta todettiin nyt Eckerössä sijaitsevan kiertovesilaitoksen kirjolohista. Tartunnan leviämisen estämiseksi Ahvenanmaan viranomaiset ovat antaneet kalojen pitopaikalle toimintaa rajoittavat määräykset. Viranomaiset selvittävät tartuntalähdettä ja valmistelevat taudinhävittämistoimia. Ruokavirasto perustaa tartuntapaikan ympärille rajoitusvyöhykkeen, jonka alueella mm. rajoitetaan kalasiirtoja. IHN ei tartu ihmiseen ja alueella voi kalastaa normaalisti.

Viranomaiset selvittävät tartunnan lähdettä ja mahdollista yhteyttä aiempiin IHN-tartuntoihin. Viime kesällä ja syksyllä ilmenneet tartuntapitopaikat sijaitsevat etäällä tästä uudesta tartuntapitopaikasta eikä kaloja ole siirretty näiden pitopaikkojen välillä. Eckerön tartuntapitopaikkaan on tuotu useita eriä kirjolohia tanskalaiselta, IHN-vapaalta kalanviljelylaitokselta mutta myös eräistä muista maista. Vuodentakaisessa epidemiassa IHN-tautia aiheuttava virus kulkeutui Ahvenenmaalle tanskalaiselta kalanviljelylaitokselta tuotujen kirjolohenpoikasten mukana.

Viime kesänä alkaneen epidemian taltuttamiseksi lopetettiin tai teurastettiin noin 1,6 miljoonaa kiloa kirjolohta yhteensä viidestä tartunnan saaneesta pitopaikasta. Ainoastaan oireettomia kirjolohia teurastettiin ravinnoksi. Tartuntapitopaikoissa kirjolohen kasvatus pääsi käynnistymään uudelleen tänä keväänä. Viime vuoden tapausten vuoksi perustetulla rajoitusvyöhykkeellä on käynnissä taudin seuranta IHN:n vapaan aseman palauttamiseksi.

IHN-tauti on viruksen aiheuttama vertamuodostavan kudoksen kuoliotauti (infectious haematopoietic necrosis), joka on lakisääteisesti vastustettava, vakava kalatauti. Se voi levitä kirjolohen lisäksi esimerkiksi lohiin, taimeniin tai haukiin ja levitä muidenkin luonnonvaraisten kalojen ja veden välityksellä. IHN-tauti ei tartu ihmisiin tai lemmikkeihin.

Uudesta IHN-tapauksesta huolimatta Ahvenmaalla voi kalastaa ja syödä kalaa normaalisti. Kalastajia kehotetaan kuitenkin huolehtimaan kalastusvälineiden desinfioinnista liikuttaessa alueelta toiselle. IHN-virus kuolee kuivassa ja lämpimässä ja siihen tehoavat useat desinfiointiaineet. Pakastaminen ei tapa virusta. Sairaista kaloista tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Ahvenanmaalla on ennestään toisen kalataudin, VHS-taudin seurantaohjelman vuoksi voimassa kielto siirtää elävää tai perkaamatonta kalaa muualle Suomeen.

Lähde: Ruokavirasto 22.6.2022