Aamunkajon hetki ennen auringon nousua.

Kun syksy viipyi ja kesäiset vedenlämmöt piinasivat pitkään lopettaen rysäpyynnin ja silakan verkkopyyntikään ei alkanut silakoiden pysyessä vetäytyneenä syville vesille. Siispä lähdin siikaverkoille ns. kesäsiian pyyntiin. Hyljetilanne on lopettanut yön yli pyynnin lähes kokonaan ja nykyisin käydään nopeilla pyyntireissuilla laskien verkot ja vetäen ylös välittömästi laskemisen jälkeen. Mahdollisuus siihen, että hallit verkot tyhjää pienenee, kun verkot ovat mahdollisimman lyhyen aikaa pyynnissä. Verkoille lähdetään pimeän hämyssä tavoitteena saada verkot laskettua ennen auringon nousua. Siika liikkuu vilkkaasti juuri auringon noustessa ja ylös vetäminen alkaa käytännössä heti laskemisen jälkeen kun aurinko on noussut.

Pyynti on varsinaista käsityötä, sillä isolla veneellä missä on verkonvetokone ei näin mataliin vesiin ole asiaa. Siikaa kuitenkin oli mukavasti liikkeellä ja kalastajan mieliala nousi korkealle, sillä oli mukavaa aloittaa syyskausi mukavilla saalilla.kuva perkuu siika

Siian mahan sisältöä, pikkuruisia kotiloita.

Siikoja peratessa löytyi syy parveiluun. Siikojen mahat olivat pullollaan aivan pientä (nuppineulan pää) kotiloa, jota kalat olivat tulleet ahmimaan. Ilmeisesti on tulossa poikkeuksellisen hyvä kotiloiden ikäluokka. Siika on hyvin monipuolinen ravinnonkäyttäjä, sille kelpaa plankton, kalojen mädit, toukat, kotilot ja pikkukalat. Siika pystyy hyödyntämään kulloinkin parhaiten saatavilla olevaa ravintoa. Parisen vuotta takasin oli kausi, jolloin siikojen mahat olivat täynnä pieniä tokkoja, mutta jostain syystä myöhemmin en ole vastaavaan törmännyt.

Siikojen lisäksi myös silakkaa verkoilla olen pari kertaa malliksi saanut. Molempia pyyntöjä ei samaan aamuun ehdi käsitellä, joten on valittava, lähteekö siika- vai silakkaverkoille. Siianpyynnissä on alkamassa rysäpyyntikausi. Sikaa rysillä ja silakkaa verkoilla ehtii hyvin samana vuorokautena kalastamaan.

Tätä kirjoittaessa on syksyn ensimmäinen myrsky (17.9 Aila) laantumassa. Meressä olevat neljä rysää ovat todennäköisesti kärsineet vaurioita, joten syksyn rysäpyynti saattaa jäädä ontuvaksi, selvinnee lähipäivinä. Vielä on laskematta yksi rysä, ainakin se on vaurioitta ja vielä laskettava.

HjS